88535 Tajine Orientale, marokańskie naczynie ceramiczne – Ø 30 cm – 3.0L
Tajine jest słynnym marokańskim ceramicznym naczyniem, idealnym do gotowania mięsa z warzywami na wolnym ogniu. Przy jego użyciu ujawnia się wspaniały, niepowtarzalny smak potraw. Tajemnica smaku uwalnianego przez Tajine jest w jego pokrywie, która zapewnia zupełnie inną cyrkulacje powietrza i przepływ temperatury niż naczynia z płaską pokrywą.

Wysoki i masywny stożek pokrywy ściśle przylega do krawędzi misy, a tym samym utrzymuje gorącą parę wewnątrz garnka. Przez to Twoje dania duszą się powoli we własnym soku, zachowując wszystkie składniki odżywcze i wydobywając niepowtarzalny, pełen czułości smak. Tylko Tajine pozwala przygotować naprawdę soczyste mięso, nasycone pysznym sokiem z warzyw i aromatycznych ziół.


W panującym obecnie świecie zaawansowanych technologii wyroby gliniane są echem starych, dobrych czasów. Green Fiamma to znakomita, ekologiczna i uniwersalna kolekcja, która doda każdej kuchni subtelności i wyrafinowania, oraz niepowtarzalnego smaku.


  • Naturalna, ekologiczna glina, bezpieczna dla zdrowia. Podczas gotowania kumuluje i równomiernie rozprowadza ciepło, dlatego potrawy zyskują niepowtarzalny smak
  • Pokryta bardzo trwałym i mocnym szkliwem, które nie rysuje się i nie pęka. Szkliwo charakteryzuje się również odpornością na zarysowania, dlatego bez szkody dla powłoki dopuszczalne jest używanie metalowych akcesoriów kuchennych
  • Naczynia są wszechstronne w zastosowaniu. Są żaroodporne, niewrażliwe na zmiany temperatury, można je wstawiać do zamrażarki, kuchenki mikrofalowej oraz stosować na wszystkich rodzajach kuchenek z wyjątkiem kuchenki indukcyjnej
  • Ze względu na swoje specyficzne właściwości naczynia bardzo długo utrzymują ciepło
  • Wygodne uchwyty ułatwiają wyjmowanie naczyń z piekarnika
  • Łatwe do czyszczenia, można je myć w zmywarkach
  • Atrakcyjny wygląd






    Najważniejszą częścią naczynia Tajine jest duża, masywna, stożkowata pokrywa. Podczas gotowania gorąca para wznosi się wzdłuż wewnętrznych ścianek stożka, ochładza się, skrapla po czym spływa w dół do miski Tajine. Pomaga zachować soczystość i smak przygotowania potrawy. Ta właściwość sprawia, że ​​idealnie nadaje się do przygotowania posiłków delikatnych, z pikantnych mięsem oraz duszonymi warzywami.